top of page
  • molovich

Ongevraagd advies aan The Voice of Holland

Bijgewerkt op: 9 mrt. 2020Beste TVOH,


‘Ik heb zo’n zin in vanavond, zei mijn tienjarige zoon vorige week vrijdag. Ik vroeg hem waarom. ‘Omdat Anouk en Lil Kleine dan gaan fighten’, zei hij.


Ach ja, dat was waar ook. Eindelijk zouden wij de ruzie te zien krijgen die al een paar weken geleden in het nieuws was gekomen. Lil Kleine en Anouk waren elkaar naar de strot gevlogen, Kleine had Anouk een k*nk*rh**r genoemd, Anouk had haar schouders opgehaald en Kleine met haar duim vermorzeld, Lil Kleine was in een studiolamp geklommen en had gedreigd zich naar beneden te storten, Ali B. was als grote verzoener tussenbeide gesprongen en had de klappen van Anouk opgevangen, Frans Bauer zou Lil Kleine vervangen, enzovoort en zo verder.


In de aankondigingen kregen we steeds hetzelfde stukje van de ruzie te zien. Anouk die aan Lil Kleine vroeg waarom hij zijn mening niet gaf. Lil Kleine die zei dat hij geen zin had om iets onaardigs te zeggen. Anouk die dat onzin vond. De spanning bouwde zich op.


Ali B. stond met drie rappers op het podium. Ze gingen battelen, uniek in de historie van TVOH. Alle rappers hadden in hun rap een sneer naar Lil Klein verwerkt. ‘Bedankt Lil Klein, val maar lekker dood / Dankzij jouw drank en drugs heb ik mijn jeugd verkloot’, zulk soort sneren. Het gezicht van Lil Kleine betrok.


Na afloop wist Lil er niks over te zeggen. Hij had het leuk gevonden en was blij dat hij de keuze niet hoefde te maken. Iets wat hij zo ongeveer na elke battle zegt. Toen de rappers weg waren, vroeg Anouk op de man af waarom hij zijn mening niet gaf. ‘Omdat ik dan iets onaardigs moet zeggen’, zei hij. En dat wilde hij niet. Vond Anouk onzin. Het ging nog even heen en weer. Anouk noemde zichzelf een ouwe taart, maar erger werd het niet.


Het probleem

‘Was dit nou de grote ruzie?’, vroeg ik aan mijn zoon. ‘Ik weet het niet’, zei hij. Ik wist het ook niet. Waarschijnlijk was dit het inderdaad. Hier liepen ze nu al een paar maanden stennis over te maken. Tijdens de opnames van de eerste rondes en de battles hadden ze bij The Voice of Holland natuurlijk ook wel door dat de klad erin zat. Weinig echt spectaculaire kandidaten en de reacties van de juryleden zijn ook steeds voorspelbaarder. Ali B. zegt iets grappigs, Anouk vindt het nijs of zegt waar het op staat, Waylon doet alsof hij de meest deskundige is maar stiekem kijkt hij bij Anouk af en Lil Kleine vindt iedereen goed en noemt elke vrouw lieve sgat. Oftewel: die ruzie kwam als geroepen. Eindelijk iets om naar uit te kijken!


Maar als de desbetreffende ruzie niet veel meer is dan een lauw meningsverschil, dan heb je met een typisch gevalletje van overpromising te maken. En dat kan alleen maar op een teleurstelling uitlopen. Met het gevaar dat de kijker zich niet meer voor je interesseert, jou niet meer gelooft en afhaakt. Kortom, er moet iets gebeuren.


Het advies

De klad is er ingekomen. We hebben alle Nederlanders die een beetje kunnen zingen wel zo’n beetje gezien na tien seizoenen. De voorrondes duren te lang. De battles zijn te saai. De liedjes te suf. The Voice of Holland smacht naar een nieuwe impuls. Een nieuw jurylid is een begin. Maar niet genoeg. Er is meer nodig. Een nieuw element. Gelukkig voor TVOH heb ik een wereldidee zodat ze volgend jaar weer alle records zullen verbreken.


Een van de kandidaten gaat de boel saboteren. De andere kandidaten weten niet wie dat is. Iedereen kan ‘de rat’ zijn. Als kijker weten we ook niet wie het is. Aan het eind van elke uitzending moeten de kandidaten vragen beantwoorden over de rat. Zo ben je niet alleen maar afhankelijk van je zangtalent. En belangrijker: zo krijg je een extra element waar je als kijker over kan speculeren. De juryleden weten wel wie de rat is, de rat kan immers nooit weggestemd worden. Hij of zij zit natuurlijk wel eens op 'de stoel'. Aan het eind maakt Martijn Krabbé in het Vondelpark bekend wie dit jaar The Rat of Holland (#TROH) is. De begintune is There's a Rat in the Kitchen van UB40. Na afloop praten Paul de Leeuw en Eva Jinek in het programma Rattenpraatjes samen met bekende Nederlanders na over de uitzending.


Het Ongevraagd Advies Bureau (OAB) is een niet geregistreerd onderdeel van Meijer & Molovich. Het staat de ongevraagde klanten van het Ongevraagd Advies Bureau vrij om zelf een gevolg te geven aan de ongevraagde adviezen. Voor meer informatie en gevraagde adviezen kun je contact opnemen met Mark Joost Meijer.


204 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page