top of page
  • molovich

Ongevraagd advies aan de media

Bijgewerkt op: 9 mrt. 2020

Angst is besmettelijk. Veel besmettelijker dan de meeste virussen. Als ik de berichten in de media mag geloven, is er momenteel in de supermarkten een run op wc-papier, witte bonen in tomatensaus en rijst. En dat alleen maar omdat er een virus rondwaart waarvan het nog volmaakt onduidelijk is hoe gevaarlijk het precies is.


Kijken we alleen maar naar China dan vermoed ik zelfs dat het Corona-virus per saldo voor meer Chinezen zal zorgen. Immers: doordat de Chinezen massaal thuis zitten te wachten totdat de epidemie voorbij is, gebeuren er twee dingen. Ten eerste: er zijn nu veel minder verkeersongevallen. Ten tweede: al die Chinezen zitten zich thuis maar te vervelen dus ergens in oktober zal er een enorme geboortegolf zijn.


Maar dat geheel en al terzijde. Wanneer je mensen op de man af vraagt of ze bang zijn, zullen ze zeggen dat het wel meevalt. Zo besmettelijk is het immers niet. En eigenlijk lijkt het ook helemaal niet zo heel erg dodelijk. Maar dat is de ratio. Helaas…


Angst is irrationeel. Hoe streng je ook tegen jezelf zegt dat het allemaal wel mee zal vallen en dat je je nergens zorgen om hoeft te maken, diep vanbinnen, ergens ter hoogte van je pijnappelklier, gebeuren er heel andere dingen als je ziet dat ze in China een stad met elf miljoen inwoners van de rest van de wereld afsluiten. En mensen in witte pakken de boel op strenge en niet bepaald rechtvaardige manier onder controle houden. En mensen op cruiseschepen worden vastgehouden. En de wereldkaart op het Achtuurjournaal steeds meer roder kleuren. Als Nederland dan omsingeld is door enkel roodgekleurde landen, is het een kwestie van tijd voordat het eerste Nederlandse Corona-geval een feit is. En als dat moment daar is, hebben we de Telegraaf om het zo breed mogelijk over z’n voorpagina uit te smeren.


Op zulke momenten gebeuren er dingen waar je geen enkele controle over hebt. Met als gevolg dat mensen dingen gaan doen waar ze wél controle over hebben. Zoals naar de supermarkt rennen om wc-rollen in te slaan. Voor het geval dat. En dan wordt daar weer over bericht, en dan denk je ineens bij jezelf: maar wacht eens even, ik kan hier dan wel heel kalm zitten wezen, straks wordt Zwolle van de rest van de wereld afgesloten en moet ik de nieuwe Buwalda pakken om mijn kont mee af te vegen! Waarna je naar de supermarkt rent.


Het probleem

De media concentreren zich vooral op het slechte nieuws. En dat nieuws vergroten ze dan ook nog eens graag uit. Neem bijvoorbeeld dat roodgekleurde wereldkaartje. Ook al heeft Rusland maar drie Corona-gevallen: ze kleuren heel Rusland rood. Dan lijkt het alsof half Azië en half Europa besmet zijn. Terwijl het maar om drie mensen gaat.


De oplossing

Zoals angst irrationeel is, zo is hoop dat ook. Momenteel vergroot de media het angstaanjagende nieuws uit. Ik zeg iet dat je dat angstaanjagende nieuws moet verzwijgen, maar je zou het wel wat minder kunnen uitvergroten. In plaats van hele kaartjes rood kleuren, kun je bijvoorbeeld ook wat bescheiden stipjes laten zien.


En draai het nieuws eens om: vergroot het goede nieuws eens uit. In plaats van alleen maar te vertellen hoeveel mensen er zijn overleden, kun je ook vertellen hoeveel er al zijn genezen. Zo las ik gisteren in een heel klein berichtje in het NRC dat het aantal nieuwe Corona-gevallen in China in de afgelopen 24 uur voor het eerst in een maand was afgenomen. Zet dát op je voorpagina.
Het Ongevraagd Advies Bureau (OAB) is een niet geregistreerd onderdeel van Meijer & Molovich. Het staat de ongevraagde klanten van het Ongevraagd Advies Bureau vrij om zelf een gevolg te geven aan de ongevraagde adviezen. Voor meer informatie en gevraagde adviezen kun je contact opnemen met Mark Joost Meijer (06 385 143 39).

117 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page