top of page
  • molovich

Ongevraagd advies aan iedereen in het boekenvak

Bijgewerkt op: 9 mrt. 2020

Beste mensen in het boekenvak,


Een goed boek uitgeven is één ding, misschien nog wel belangrijker: hoe breng je het aan de man (m/v)? Je doet er natuurlijk alles aan om dat pareltje aan publiek te helpen. De perfecte titel, een cover die tot de verbeelding spreekt, een intrigerende schrijversfoto op de achterkant, een teasende flaptekst, aantrekkelijke quotes van bekende Nederlanders, een publicitaire rel die hopelijk door Twitter wordt opgepakt en mediaoptredens van de schrijver in kwestie. Dan zijn er nog de factoren waar je geen grip op hebt: de recensies op bol.com, de persoonlijke aanbevelingen van de boekverkopers en: wordt mijn boek uitgekozen door het boekenpanel van De Wereld Draait Door, zodat ik zo’n mooie rode sticker op mijn boek mag plaatsen?


Als je potentiële lezers in de boekhandel zijn, weten ze soms wel wat ze willen kopen, maar heel vaak niet. Dan neuzen ze wat rond. Zien ze iets leuks, nemen ze het mee. Zien ze niks. Dan niet. Het gaat er dan om opgepakt te worden. Zodat iemand de achterflap leest. Of de eerste bladzijdes. Is iemand dan verkocht, dan het boek ook.


Heeft het boek dat je wil verkopen, geen stickertje van De Wereld Draait Door? Dan moeten de overige aspecten hun ding doen. Maar er is nog iets wat je kan doen. Je kunt zelf een sticker toevoegen. Geen sticker met een aanbeveling, maar met een toevoeging aan de titel.


in je broekje

Op Twitter had ik iemand zien zeggen dat elke boektitel beter werd, als je er ‘in je broekje’ achter zette. Ik heb de proef op de som genomen. Het is waar:


De Goddelijke Komedie in je Broekje (Dante). De Aanslag in je Broekje (Harry Mulisch). Het Vreugdevuur der IJdelheden in je Broekje (Tom Wolfe). De Stille Kracht in je Broekje (Louis Couperus). De Toverberg in je Broekje (Thomas Mann). Witte Tanden in je Broekje (Zadie Smith). Een Samenzwering van Idioten in je Broekje (J.K. Toole). De Kracht van het Nu in je Broekje (Eckhart Tolle). De Grote Talkshowoorlog in je Broekje (Angela de Jong). De Geschiedenis van de Westerse Filosofie in je Broekje (Bertrand Russell). De Macht van Meneer Miller in je Broekje (Charles den Tex). De Pest in je Broekje (Albert Camus). Blauwe Maandagen in je Broekje (Arnon Grunberg). Een Hartverscheurend Verhaal van Duizelingwekkende Genialiteit in je Broekje (Dave Eggers). Het Mooie Kotsende Meisje in je Broekje (Herman Brusselmans). Hitler in je Broekje (Ian Kershaw). Oorlog en Vrede in je Broekje (Tolstoj). Honderd Jaar Eenzaamheid in je Broekje (Marquez). Amerikaans Riool in je Broekje (J. Ellroy). Het Smelt in je Broekje (Lize Spit). Sjakie en de Chocoladefabriek in je Broekje (Roald Dahl). De GVR in je Broekje (ook Dahl). Zolang er Leven Is in je Broekje (Renate Dorrestein). Dood op Krediet in je Broekje (L.F. Céline). Nader tot U in je Broekje (Gerard Reve). De Bijbel in je Broekje (God). En natuurlijk het boek dat ik momenteel aan het lezen ben: Natte Witte Asperges in je Broekje (Robert van Eijden). En wat te denken van sportbiografieën: Cruijff in je Broekje, Frenkie in je Broekje, Messi in je Broekje.


Zeg nu zelf: dat wil je stuk voor stuk toch allemaal lezen? En daarom heeft de amazing Paul van Buuren van Webbureau van Buuren speciaal voor jullie, lieve Mensen in het Boekenvak, een sticker gemaakt. Dit kun je op je eigen of je favoriete boeken plakken in willekeurig welke boekhandel. Zodat die boeken opgepakt worden en wellicht zelfs gekocht. Dus, lieve mensen van er uw voordeel mee!


Het Ongevraagd Advies Bureau (OAB) is een niet geregistreerd onderdeel van Meijer & Molovich. Het staat de ongevraagde klanten van het Ongevraagd Advies Bureau vrij om zelf een gevolg te geven aan de ongevraagde adviezen. Voor meer informatie en gevraagde adviezen kun je contact opnemen met Mark Joost Meijer.


17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


Post: Blog2_Post
bottom of page