top of page
  • molovich

Ongevraagd advies aan de schoonmaakmiddelenindustrie

Bijgewerkt op: 9 mrt. 2020

Ergens in het laatste kwart van 2019 heb ik voor reclamebureau Villa 5 een proefopdracht gedaan om te kijken of we bij elkaar pasten. Inmiddels weten we het antwoord al: we passen bij elkaar. Maar daar gaat het nu even niet om. Waar het wel omgaat: de proefopdracht.


Of ik even wilde laten zien hoe ik stofzuigerballetjes in de markt zou zetten. Ik hoor u denken: ‘Stofzuigerballetjes?’ Ik dacht precies hetzelfde. Nam aan dat het een verzonnen product was. Maar niets bleek minder waar. Er bleken tal van stofzuigerbalmerken te zijn.


De een noemt het stofzuigergeurverfrisser, de ander vacuum beads, maar ze doen allemaal ongeveer hetzelfde: als je ze in je stofzuiger stopt, zorgen ze ervoor dat eventueel onaangename geurtjes worden vervangen door de geur van het balletje.


Het probleem

Ikzelf heb nooit zo gemerkt dat stofzuigers stinken. Kan natuurlijk zijn dat mijn reukorgaan enigszins gebrekkig is, maar ik waag dat te betwijfelen. Met andere woorden: je moet een vrij gevoelige neus hebben om behoefte te hebben aan een dergelijk product. En als je die behoefte al hebt, blijkt de markt al behoorlijk verzadigd. De een bracht het heel functioneel, de ander enigszins chic en weer een ander als puur natuur.


Om de lachers op je hand te krijgen ligt een ondeugend spelletje met de woorden ballen en zuigen natuurlijk voor de hand. Maar die plek in de markt bleek ook al heel mooi ingevuld te zijn, namelijk door Søck My Ballz. Er moest dus iets anders verzonnen worden.


De oplossing

Een product heeft niet altijd de functie die het product zelf denkt te hebben. Zo kreeg de onlangs overleden en in bepaalde kringen legendarische Harvard-professor Clayton Christenson eens de opdracht van McDonalds om hun milkshakes te verbeteren. Hij kwam er toen achter dat er heel veel milkshakes in de vroege ochtend werden verkocht. Bleek dat al die Milkshake-liefhebbers een lange reis voor de boeg hadden en een milkshake kochten omdat je die zo langzaam kon opdrinken. Om deze lange-afstand-forenzen nog beter te bedienen, heeft MacDonalds z’n milkshakes nog dikker gemaakt. (Mocht je hier meer over willen weten en over de bijbehorende jobs-to-be-done-theorie, kan ik je dit artikel aanraden.)


Ik ben zelf niet zo’n liefhebber van huishoudelijke klusjes. Vandaar dat het vaak een behoorlijke rotzooi bij mij thuis is. Maar als ik het eenmaal doe, dan kan ik er eigenlijk best enige voldoening uithalen. Vooral als ik de rust weet te nemen en in een staat van zen kan komen. Zelfs stofzuigen kan, ondanks de rumoer waarvoor het geluid zorgt, voor innerlijke rust zorgen. En een aangename geur kan dit proces bevorderen. Daarom introduceren wij:


Het zenzuigen.


Ook wel: stofzuigermeditatie. Met je volle aandacht stofzuigen totdat je een heerlijk ruikende kamer en een volmaakt lege geest hebt. The job-to-be-done van onze stofzuigerballen? Een geur verspreiden waardoor jij sneller in de gewenste zenmodus komt.


De geur van de ballen in kwestie zijn dan ook gebaseerd op traditionele Japanse wierookgeuren: ceder, amber, lotus, vijg en dennennaald. Gemaakt van natuurlijke ingrediënten.


Hebben we nog een naam nodig. Kodo. Betekent: de weg van de geur. Volgens deze filosofie is wierook opsteken een kunst. De subtiele geuren spreken tot je hart en roepen gevoelens van vreugde, vrijheid en innerlijke kracht op. Zo ziet dat eruit.





Nog een campagne rondom een stofzuigende monnik eromheen bedacht met als slogan 'zuig je helemaal zen'. Uiteraard een paar influencers (Anna Nooshin, de Dalai Lama, dat soort types) erbij gesleept om hun lof uit te spreken. En de mogelijkheden om het assortiment uit te breiden naar allesreiniger, handzeep, wc-blokken (zenpoepen, wie doet het niet!), afwasmiddel en allesdoekjes. Allemaal op basis van de traditionele geuren. Allemaal gemaakt van natuurlijke ingrediënten.


Helemaal zen met Kodo. Succes gegarandeerd.


Het Ongevraagd Advies Bureau (OAB) is een niet geregistreerd onderdeel van Meijer & Molovich. Het staat de ongevraagde klanten van het Ongevraagd Advies Bureau vrij om zelf een gevolg te geven aan de ongevraagde adviezen. Voor meer informatie en gevraagde adviezen kun je contact opnemen met Mark Joost Meijer (06 385 143 39).

187 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page