top of page
  • molovich

Ongevraagd advies aan Amsterdam

Heb ik vorige week de gemeente Hoorn geadviseerd om het standbeeld van JP Coen te vervangen door een oesterzwam, vandaag wil ik een soortgelijk probleem oplossen voor de gemeente Amsterdam.


Daar leeft al enige tijd het idee om de Coentunnel een andere naam te geven. De reden moge bekend zijn: deze tunnel, die onder het Noordzeekanaal doorloopt en daarmee Amsterdam West met de Zaanstreek verbindt, is vernoemd naar Jan Pietszoon Coen die op zijn beurt nu niet bepaald als een verbinder bekend stond. Integendeel.


Nu valt er mijns inziens wel wat voor te zeggen om ook nationale hufters een plek te blijven geven in de openbare ruimte, al is het maar om ons eraan te herinneren dat Nederland er heel anders had uitgezien zonder de misdaden die landgenoten uit het verleden hebben begaan.


Tegelijkertijd zou ik er ook vrede mee hebben om al te misdadige smetten uit het verleden te wissen uit het straatbeeld. Dat is al eerder gebeurd natuurlijk. De Vrijheidslaan in Amsterdam Zuid heette ooit de Stalinlaan. Misschien dat een verstokte CPN’er zich destijds nog ergens aan heeft vastgeketend om de verandering van het naambordje te voorkomen, maar veel protest is er vermoedelijk niet geweest.


Om er nu voor te zorgen dat niet heel je stratenplan volledig overhoop moet gooien, lijkt het me een goed idee om de nieuwe namen een beetje in de buurt van de oude te houden. Stel, je wil de Admiraal de Ruyterweg in Amsterdam omdopen omdat Michiel de Ruyter toch een grotere rol in de slavernij heeft gespeeld dan we dachten, dan kan het de Cornelis de Ruijterweg gaan heten, vernoemd naar de banketbakker die ons beschuit met muisjes heeft geschonken.

Voor de Coentunnel leek het me aanvankelijk aardig om te kijken of er in Nederland ooit een Koen Tunnel heeft rondgelopen. Zodat De Coentunnel de Koen Tunneltunnel kan gaan heten. Maar ik heb inmiddels een beter idee: laten we het De Gebroeders Coentunnel gaan noemen, als eerbetoon aan de makers van prachtfilms als Fargo, No Country for Old Men, The Man Who Wasn't There, A Serious Man en The Big Lebowski een passend monument kregen.  Bij wijze van knipoog naar laatstgenoemde film zou de Gebroeders Coentunnel bovendien een make-over kunnen krijgen, zodat de tunnel gemaakt lijkt te zijn van reusachtige vrouwenbenen, aldus refererend aan de droomsequentie waarin The Dude over een bowlingbaan zweeft. Om de honderd meter hangen we grote luidsprekers op, die non stop ‘Just Dropped In (To See What Condition My Condition Was In)’ in de versie van Kenny Rogers & The First Edition laten beluisteren.

Heb je nog een toeristische attractie van formaat ook.


Het Ongevraagd Advies Bureau (OAB) is een niet geregistreerd onderdeel van Meijer & Molovich. Het staat de ongevraagde klanten van het Ongevraagd Advies Bureau vrij om zelf een gevolg te geven aan de ongevraagde adviezen. Voor meer informatie en gevraagde adviezen kun je contact opnemen met Mark Joost Meijer (06 385 143 39).

83 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page