top of page
  • molovich

Ongevraagd advies aan Sywert

Bijgewerkt op: 2 jun. 2021
‘If you don’t like what’s being said, change the conversation’, zei Don Draper graag (u weet wel, van Mad Men). Ik krijg de indruk dat Sywert van Lienden heel hard probeert om het onderwerp te veranderen, maar het werkt vooralsnog niet echt.


Het is u neem ik aan niet ontgaan: vorig jaar besloot voormalig leerlingenvakbondsleider thans CDA-coryfee slash talkshowstamgast slash filantroop Sywert van Lienden om 'de zorghelden' te hulp te schieten. Er heerste een mondkapjestekort. In no time lukte het Sywert om zijn connecties in beweging te zetten en miljoenen mondkapjes naar Nederland te halen. Ging allemaal via een stichting. Hij zei er geen cent aan over te houden. Niks bleek echter minder waar, zo onthulde de Volkskrant een aantal weken geleden. Sywert en zijn kompanen bleken een bv’tje te hebben opgericht waar de miljoenen binnenstroomden.


Volgens Sywert was dat destijds bij iedereen bekend. Oké, misschien niet bij het grote publiek, maar wel bij de partijen waarmee hij zaken deed. Omdat er allerlei geheimhoudingsclausules in de contracten zaten, kon hij helaas niet transparant zijn.


Op 28 mei probeerde Sywert via een verklaring een Don Drapertje in de wereld te helpen en het onderwerp als volgt te framen: niet hij is onwillig, maar het Ministerie van Volksgezondheid. Sywert doet daarom een dringende oproep aan de betrokken ministers om, ‘in de geest van de o zo gewenste nieuwe transparante bestuurscultuur zo snel mogelijk volledige openheid van zaken te geven.’


Opzet mislukt. De truc was te doorzichtig. Iedereen had het door. Niets stond Sywert van Lienden in de weg om te vertellen hoeveel hij er persoonlijk aan had verdiend. Echter, de lippen van Sywert van Lienden bleven gesloten. Dus moest Follow the money dan maar onthullen.We kunnen ons voorstellen dat er rare dingen met een mens gebeuren als ze ineens negen miljoen euro op hun bankrekening zien staan. Wij hebben er alle begrip voor dat Sywert even van slag was. Maar inmiddels had hij zich wel mogen herpakken.


Nu beweert Sywert dat we allemaal al lang hadden kunnen weten dat de mondkapjesdeal niet via een stichting maar via een bv was gesloten. Oftewel: het was altijd duidelijk dat er geld aan verdiend werd. De media zouden een 'om-niet-mythe' hebben gecreëerd. Echter, niemand is vergeten dat Sywert die mythe zelf in de wereld heeft geholpen.


De pogingen om het verhaal te spinnen zijn niet alleen een volkomen mislukte uitvoering van de Don Draper-routine, maar vooral ook een schitterend voorbeeld van het gelijk van Sywerts partijgenoot Jack de Vries: wrijf nooit in een vlek.


Een vlek van negen miljoen krijg je ook niet zo snel weg. Dat is een gigantische vlek. En hoe meer je erin wrijft, hoe groter ie wordt.


De oplossing

Dit krijg je niet meer goed. De reputatie van Sywert van Lienden is naar de knoppen. Hoog tijd om de regel van Meijer & Molovich ter harte te nemen: if you don’t like what’s being said, fuck it.


Oftewel: omarm je nieuwe reputatie. Kom er gewoon voor uit: ja, ik ben een graaier. Ja, ik heb misbruik gemaakt van een noodsituatie. Ja, ik ben in één klap multimiljonair geworden. Was niet de bedoeling, maar het voelt heerlijk! Probeer het anders zelf eens, stelletje losers! En denk maar niet dat ik me nu gedeisd ga houden. Vanaf volgende week zondag zit ik wekelijks bij Harry Mens aan tafel om mijn kijk op het Haagse leven te geven. Ik ga YouTube-filmpjes maken over hoe je snel rijk wordt. En dat iedereen dat kan, zolang je niet bang bent een hypocriete klootzak te zijn. Ik heb het CDA vaarwel gezegd en ben bij de VVD gegaan. Ik heb al een balletje bij Mark opgegooid. Misschien mag deze jongen binnenkort wel aanschuiven bij Rutte V en zich Minister van Handel & Volksgezondheid noemen. Als jullie me zoeken, ik zit deze zomer op De Wuhan, mijn nieuwe jacht.


Het Ongevraagd Advies Bureau (OAB) is een niet geregistreerd onderdeel van Meijer & Molovich. Het staat de ongevraagde klanten van het Ongevraagd Advies Bureau vrij om zelf een gevolg te geven aan de ongevraagde adviezen. Voor meer informatie kun je even rondneuzen op onze site of direct contact opnemen met Mark Joost Meijer (06 385 143 39).

65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page