top of page
  • molovich

Ongevraagd advies aan supermarkten

Gisteren stapte ik de Jumbo binnen. Om boodschappen te doen. Ik had nog totaal geen hamsterplannen. Maar terwijl ik mijn mandje vulde met de boodschappen die ik nodig had, begon het toch te kriebelen. Moest ik niet ook dingen kopen die ik misschien niet vanavond maar wellicht wel volgende week nodig had? De broodafdeling zag er bijvoorbeeld verdacht leeg uit. En het yoghurtschap begon er ook een beetje verlaten uit te zien. Ik vermoedde dat we thuis nog wel een bak Griekse yoghurt hadden, maar voor de zekerheid nam ik toch maar een extra emmertje mee.


Ik ging die avond een pizza maken, met de bloemkoolpizzabodems van Magioni. Die waren er volop, dus dat is duidelijk geen hamsterproduct. Als basis voor de tomatensaus gebruik ik altijd passata. Er was geen passata meer. Er was nog wel frito tomato, maar daar zit naar mijn smaak te veel suiker en zout in. Passata is dus wel een hamsterproduct, frito niet. Dan maar tomaten in blik. Die waren er ook bijna niet meer. Ik had meer één blik tomaten in blik nodig. Ik wilde niet toegeven aan de hamsterneiging die ik ineens voelde bij het zien van deze grote leegte. Maar iets in mij wilde ook niet dat ik het volledig negeerde.


Uiteindelijk besloot ik twee blikken tomaten in blik te kopen. Ik baalde er wel van dat ik de innerlijke hamster in me naar boven had voelen komen. Als er één hamster over de dam is, volgen er snel veel meer. Volgen er héél snel, héél veel meer.


Het probleem

Zien hamsteren doet hamsteren. En we zien momenteel heel veel mensen hamsteren. Dat zien we niet alleen als we in de supermarkt zijn, we zien het ook op social media. Daarmee willen mensen laten zien dat de medemens gestoord is. Maar ondertussen krijgt iedereen die het ziet een signaaltje binnen: je moet naar de winkels, het is hamstertijd! Supermarkten hoeven dit keer niet zelf een gevoel van schaarste te creëren, dat doet de klant zelf wel. Je zou zeggen: dan zit je op een goudmijn! Gooi die prijzen van het wc-papier omhoog en loop lekker binnen. Maar da’s natuurlijk niet de bedoeling. We willen niet dat alleen de rijken wc-papier kunnen gebruiken.


De oplossing

Hamsteren moet ontmoedigd worden. Hoe? Ik zie maar één mogelijkheid: door de hamster zwart te maken. Ik was toch altijd al meer een caviaman, dus dat treft. Ik stel voor om posters en filmpjes te maken waarin hamsters zwart worden gemaakt. In korte teksten maak je duidelijk dat hamsters minderwaardige beesten zijn. Dat het egoïstische klootzakken zijn. Die gemiddeld slechts drie jaar oud worden. En behalve hamsteren zo ongeveer niks kunnen. Als Albert Heijn in het postcoronatijdperk weer wat hamsterweken wil organiseren, hebben ze een probleem. Maar dat lossen we dan wel op. In the meantime: wees geen hamster.



46 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page