top of page
  • molovich

Ongevraagd advies aan ParodontaxHet heeft me een kleine tien jaar geduurd voordat ik de smaak van Parodontax niet smerig vond. Echt lekker heb ik het nooit gevonden. Toch kocht ik het wel eens. Het zou goed helpen tegen bloedend tandvlees (waar ik last van heb), bovendien hield ik er ook wel een frisse mond aan over. Parodontax proefde gezond. Misschien is dat idee wel ontstaan in mijn kindertijd, wanneer je dingen moet eten omdat ze goed voor je zijn. Het levertraan-effect: als het niet lekker is, moet het wel gezond zijn.


Toch ben ik die wat zilte smaak in combinatie met de wat zanderige textuur in de loop der tijd wel gaan waarderen. Toen ik onlangs in Italië op vakantie was, had ik weer eens een tube gekocht (fijn, om in het buitenland een merk te kunnen kopen waarvan je zeker weet hoe het smaakt) en dat beviel wel.


Het probleem

De vakantietube was op, tijd voor een nieuwe. In de Jumbo aangeschaft. Toen ik, thuisgekomen, op de tube keek, bleek echter dat ze bij Parodontax hadden besloten om de smaak te vernieuwen. Correctie: te verbeteren. Dat stond op de verpakking: ‘Verbeterde smaak.’ ‘Original’ las ik ernaast.


Als je gaat morrelen aan de originele smaak, dan is ie per definitie niet meer origineel. En los daarvan, werk je in de marketing dan weet je: meestal betekent ‘verbeterde smaak’ helemaal geen verbetering. Meestal is ‘verbeterde smaak’ een eufemisme voor: ‘We hebben alles wat dit product uniek maakte, vervangen door iets goedkopers, zodat we nog meer winst kunnen maken!’


De ‘verbeterde smaak’ van de ‘original’ Parodontax bleek werkelijk niet te hachelen.


Het is moeilijk te omschrijven wat ze precies met de smaak hebben gedaan. Het zilte zit er nog wel in, maar het wordt nu omringd door een zoetige mintsmaak. Die combinatie is ronduit smerig.


Het duurt steeds even voordat mijn hersens het kunnen verwerken. In het begin lijkt de smaak ongeveer hetzelfde. Een halve seconde later dringt het door en wil je het liefst zo ver mogelijk bij die smaak vandaan. Maar dat lukt niet, want hij zit in je mond. Ontsnappen is onmogelijk. Ik vergeet ook steeds hoe smerig het precies is. Maar zodra ik mijn tanden poets, weet ik het weer: o ja, zo smerig!


De oplossing

Al googelend begreep ik dat ik niet bepaald de enige ben die ontstemd is over de 'verbeterde smaak'. Parodontax blijkt overgenomen door de bekende farmaceut GlaxoSmithKline, nooit te beroerd om zoveel mogelijk geld te verdienen ten koste van wat dan ook. In een reactie op een vraag van een teleurgestelde fan, schrijven ze dit: 'Om u een verbeterde gebruikservaring te bieden bevat de huidige samenstelling geen planten extracten.'


Ze hebben alle plantenextracten die voor de unieke smaak zorgden vervangen door… aroma’s! De prijs is uiteraard hetzelfde gebleven. Zo weet je zeker dat je al je fans kwijtraakt. En of je er nieuwe bij krijgt, is nog maar de vraag. Ons ongevraagd advies: voorkom teleurstelling en vertel wat het is: Parodontax, eindelijk écht smerig. Misschien dat je dan nog wat masochisten weet over te halen.


Het Ongevraagd Advies Bureau (OAB) is een niet geregistreerd onderdeel van Meijer & Molovich. Het staat de ongevraagde klanten van het Ongevraagd Advies Bureau vrij om zelf een gevolg te geven aan de ongevraagde adviezen. Voor meer informatie kun je even rondneuzen op onze site of direct contact opnemen met Mark Joost Meijer (06 385 143 39).

57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page