top of page
  • molovich

Ongevraagd advies aan Katja


Alweer een jaar of twintig geleden las ik in Lürzer's Archive een interview met Erik Kessels en Johan Kramer die toen onder de vlag van KesselsKramer furore maakten met hun baanbrekende reclames van Ben, Hans Brinker's Budget Hotel en Diesel. Ze spraken de verwachting uit dat merken zich steeds meer ideologisch zouden uiten en zich zouden mengen in maatschappelijke discussies.


Dat ze daarin gelijk hebben gekregen, moge duidelijk zijn. Zie Nike die Kaepernick tot reclameheld schopt, Bol.com die Zwarte Piet in de ban doet, Dove die vrouwen helpt om zich thuis te voelen in hun eigen lichaam en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het moge ook duidelijk zijn dat het maatschappelijk debat glad ijs is, waarop niet iedereen zich staande weet te houden. Zie de meest recente uiting waarmee het snoepmerk Katja de tijdgeest op z'n staart probeert te trappen.


Aanvankelijk dacht ik dat mevrouw hierboven haar eigen, tepelloze borst vasthield. Toen ik iets beter keek dacht ik dat het een kokosnoot was. De link met de apenkop in haar linkerhand was wat vergezocht, maar vooruit. Toen ik nog beter keek, bleek het geen kokosnoot maar een babyhoofd te zijn. De baby had een donkerroze romper aan. Die een beetje wegviel voor het lichtroze gewaad van zijn of haar moeder. Ton-sur-ton is altijd een beetje link.


Op de site van Adformatie geeft Jeroen van Eunen, algemeen directeur van Katja, uitleg: ‘Helaas is het nog steeds zo dat er een taboe heerst op het geven van borstvoeding in het openbaar. Dit is een thema dat echt speelt onder onze vrouwelijke doelgroep. Met het nieuwe motief gaan we een actuele discussie aan en nemen we stelling.'


Goed. Katja neemt stelling. De link met het snoepje? Alles veggie. Borstvoeding veggie, snoepje veggie, alles veggie. Vermoed ik. Maar helemaal zeker ben ik niet.


Het probleem

Katja wil het ene maatschappelijke statement (alles veggie) aan een ander maatschappelijk statement (borstvoeding in het openbaar moet kunnen) linken. Dat werkt verwarrend. Het valt misschien op in het straatbeeld, zo'n vrouw die haar blote borst lijkt vast te houden totdat je beter kijkt, maar het staat zover af van je product (een mierzoet snoepje zonder dierlijke gelatine) dat je er louter hoofdschuddend langs kan lopen. Het voelt nogal opportunistisch en gratuit wanneer een merk meelift op maatschappelijke tendenzen die geen enkele link met het te verkopen product hebben.


De oplossing

Lieve Katja, als je zo graag maatschappelijk betrokken bent, blijf dan wat dichter bij huis. Je snoepjes zijn veggie. Gemaakt met liefde voor elk leven. Doe daar iets mee. Spreek je uit tegen dierenleed. Red de orang-oetan in Borneo. Help de olifant. Stop de bio-industrie. Doe het voor de diertjes.

258 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page