top of page
molovich

Ongevraagd advies aan Erik Scherder en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport


‘Hoe jij je kind kunt helpen geen alcohol te drinken?’, las ik in de Volkskrant.

Zelf dronk ik m’n eerste biertje toen ik een jaar of veertien was. Nu ik een zoon van dertien en een dochter van elf heb, merk ik pas echt hoe jong ik was toen ik begon.


De tijden zijn anders. Het is een stuk minder eenvoudig om als tiener aan drank te komen. Toch vermoed ik dat wij binnen niet onafzienbare tijd gesprekken zullen moeten voeren om te voorkomen dat onze zoon serieus gaat experimenteren.


De titel trok mijn aandacht, wil ik maar zeggen.



Scherder legt in het interview uit hoe schadelijk alcohol is voor het puberende brein. Dit omdat er ethanol in zit, een stofje dat het volop in ontwikkeling zijnde brein beschadigt en bovendien juist die delen van hersenen prikkelt waar endorfine en oxytocine vrijkomen.


Stofjes waar je blij van wordt.


Met als gevolg dat je meer wilt. En van af en toe nippen al snel overstapt op regelmatig drinken. Of zelfs bingedrinken, zoals Scherder zuipen noemt. Wat voor onherstelbare schade zorgt.


Als het aan Scherder ligt, zorgen ouders ervoor dat hun kinderen tot hun dertigste geen alcohol aanraken, want tot die tijd is hun centrale zenuwstelsel volop in ontwikkeling.


Maar hoe doe je dat? Nou, door het goede voorbeeld te geven. ‘Kinderen hebben spiegelneuronen, waardoor ze het gedrag van hun ouders nadoen.’ Dus: stop met drinken. En als je toch zo nodig moet drinken, doe het dan als ze niet thuis zijn. Zet geen fles wijn op tafel. Laat niet zien hoe gezellig drinken is. Wees solidair: jij drinkt niet, ik drink niet.


En dan de klapper: ‘Maak het cool om niet te drinken.’


Hij wil dat we met z’n allen ervoor gaan zorgen dat drinken ontzettend oncool wordt: ‘Samen met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, wil ik bijvoorbeeld filmpjes voor social media gaan maken. Het moet supercool zijn om niet te drinken. Influencers die drinken? Wat goor. Bah. Deel dát met je vrienden.’


Gedoemd om te mislukken.


Het probleem

Scherder gaat in dit interview volledig voorbij aan de geneugten die je kan beleven aan alcohol. Hij houdt het chemisch: je maakt wat stofjes. Je voelt je er goed door, maar ze zijn vooral heel slecht.


Hoe fijn het is om tipsy of zelfs bezopen te zijn, daar heeft hij het niet over. Hoe alcohol helpt om je remmingen kwijt te raken en je volledig over te geven aan het moment. Zodat je wat stoom af kan blazen en wat druk van de met dagelijkse beslommeringen gevulde ketel kan halen.


Los daarvan vindt mijn zoon juist alles wat ik doe oncool. Dus als ik zeg dat het niet cool is om te drinken, zal hij het juist wel cool gaan vinden.


Ik vermoed dat de filmpjes van Scherder een soortgelijke uitwerking op 'm zullen hebben. Misschien gaat het Scherder nog lukken om een soort cultstatus te bereiken bij mijn zoon en zijn leeftijdgenoten, maar ik vrees met grote vreze dat de filmpjes die hij en het Ministerie in gedachten hebben, eerder het tegenovergestelde zullen bewerkstelligen.


En bingedrinken klinkt veel te tof om nooit te doen.


De oplossing

Erik Scherder moet live voor de camera gaan bingedrinken zodat we zien hoe hij afglijdt in zatheid en zichzelf volkomen belachelijk maakt.


Veel heeft hij vermoedelijk niet nodig, want hij drinkt al een hele tijd niet meer. En toen hij nog wel dronk, dronk hij enkel een half glaasje.


Drie bier en hij is het noorden kwijt. Als het even kan, snuift hij er ook nog wat lijntjes cocaïne bij, want dan wordt hij waarschijnlijk helemaal een onuitstaanbare lul die zichzelf geweldig interessant vindt. Totdat hij alles onderkotst.


Vermoedelijk blijft mijn zoon dan nog steeds nieuwsgierig, maar het maakt in ieder geval het gesprek dat ik met hem moet voeren wat eenvoudiger. ‘Hier’, kan ik dan zeggen, wijzend op een kotsende en raaskallende Erik Scherder, ‘dit is een ontzettend slimme man, moet je kijken wat voor totale debiel het wordt van een paar glaasjes bier.’


Allen zo maak je alcohol oncool.


Het Ongevraagd Advies Bureau (OAB) is een niet geregistreerd onderdeel van Meijer & Molovich. Het staat de ongevraagde klanten van het Ongevraagd Advies Bureau vrij om zelf een gevolg te geven aan de ongevraagde adviezen. Voor meer informatie kun je even rondneuzen op onze site of direct contact opnemen met Mark Joost Meijer (06 385 143 39).

83 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page