De techniek staat voor niets! En wij de mensheid, toch de diersoort hier op aarde van wie het allemaal moet komen, zijn ook niet bepaald voor één gat te vangen. Zo nu en dan zie je wel een chimpansee een stokje gebruiken om mieren mee te vangen, maar is toch echt wel iets anders dan de uitvinding van de benzinemotor of de paperclip. Ons vermogen kennis over te dragen, zelf na te denken en onontgonnen paden in te slaan, heeft ons ver gebracht.
Nu zijn wij, naast de enige diersoort die bewust technologische vooruitgang weet te boeken, ook vermoedelijk de enige die in staat is erover te zeiken. Sommige honden en een enkele duif kunnen ook goed zeuren. Maar dat is meer een soort impulsief passief agressief gedrag. Over het algemeen brengen ze weinig argumenten ten berde als ze iets te zaniken hebben. Vaak moet je ook maar gissen naar de oorzaak van hun ongenoegen.
Het probleem
De mens daarentegen zeikt dat het een lieve lust is. Niet zelden over het idee dat vroeger alles beter was. Een gevoel dat vaak veroorzaakt wordt door technologische ontwikkelingen die, ook al hebben ze het leven eenvoudiger gemaakt, vervelende neveneffecten met zich meebrengen. De stoomtrein maakt lawaai, de benzinemotor vervuilt de lucht en de windmolen verpest het uitzicht.
De mensen die windmolens landschapsvervuiling noemen, zijn vaak uitgesproken tegenstanders van de energietransitie. Zonnepanelen vinden ze ook vaak niet mooi. Zie dergelijke argumenten maar eens te pareren. Over smaak valt niet te twisten. Dus moeten we iets anders vinden. Een oplossing.
De oplossing
Gelukkig stuitte ik zojuist op het heuglijke bericht in de Volkskrant dat ze in Breda gaan proberen hoogspanningskabels onder de grond te stoppen. Zodat we eindelijk verlost zijn van die andere stalen reuzen die als machtige molochen al zo lang ik mij kan heugen ons polderlandschap domineren. Waarom, dacht ik, doen we dat ook niet met onze windmolens! Gewoon ondergronds gaan. Heeft niemand er meer last van, een enkele mol of aardworm niet te nagesproken.
Nu hoor ik u zeggen: maar er is toch geen wind ondergronds? Goed punt, maar daar vinden we vast iets op. Een beetje vertrouwen graag. De techniek staat immers voor niets.
Comentários