top of page
  • molovich

In vrolijke herinnering: Truus Dekker


Op de achtste dag van dit jaar overleed de actrice Truus Dekker. Als miljonairsweduwe Nel van d’r Hoed Smulders in We Zijn Weer Thuis, gaf zij de nodige kleur aan de televisie van mijn puberjaren. Samen met Jiskefet, Monty Python en Herman Brusselmans speelden de licht archaïsche volzinnen die Wim T. Schippers zijn acteurs liet uitspreken een niet te onderschatten rol in de ontwikkeling van mijn liefde voor taal en absurdisme.


De aanstekelijke openingstune (gecomponeerd door Clous van Mechelen) vliegt zo nu en dan nog steeds mijn innerlijke oren binnen om daar een paar uur te huizen. Daarnaast zoekend, ontdekte ik hier de eerste aflevering. Zie toch hoe reeds in de allereerste scène van de allereerste aflevering alles keurig in het honderd loopt.


Schippers had de serie rondom Truus Dekker geschreven, zonder haar had We Zijn Weer Thuis niet bestaan. Groot was dan ook mijn vreugde toen ik ergens aan het begin van deze eeuw met haar bleek te mogen werken. Niet dat zij er iets van heeft gemerkt, dat ik met haar werkte, ik hield mij op de achtergrond. Waarschijnlijk heb ik me zelfs niet eens voorgesteld, ze had al met genoeg mensen te maken.


Ze was gecast voor een commercial van De Hypotheker. Tot dan toe schreef Frank Pels alle commercials. Voor het eerst mocht ik er een paar voor mijn rekening nemen. Frank had wel de premisse bedacht: klonk de kreet ‘Jazeker. De Hypotheker’ tot dan toe vanuit de hemel, nu zou het uit de monden van omstanders komen.


In de bewuste commercial stond een jong stel centraal dat, wachtend op de bus, hypotheektwijfels bespreekt. De omstander in kwestie was Nel Dekker, die zich hardop pratend tegen haar hondje afvraagt waar de bus blijft. De uitdaging: nadat ze ‘Jazeker. De Hypotheker’ had geschreeuwd moest haar gezicht direct in plooi, waarna ze in vertwijfeling ‘of zouden ze staken?’ moest zeggen. Na al die jaren vond ik haar nog steeds onweerstaanbaar grappig.


Voor mijn gevoel was ze al ergens in de tachtig toen ze zoveel jaar geleden samen met haar hondje op de bus zat te wachten. Het verbaasde me enigszins te lezen dat zij tot voor kort nog onder ons was. Maar op 13 mei van dit jaar zou Truus Dekker honderd jaar zijn geworden. Vandaar.


Zij ruste in vrolijke chaos.

25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

תגובות


Post: Blog2_Post
bottom of page