top of page
  • molovich

Zinsp: Lionel Goldstein

In de rubriek Zinsp schrijf ik over alles waardoor ik zelf zin krijgt iets te maken. Deze eerste aflevering staat in het teken van het Belgische regisseursduo Lionel Goldstein.


Afgelopen dinsdag, op 14 maart 2023, was het (naast π-dag) Equal Pay-Day. De datum laat zien hoeveel dagen vrouwen extra hebben moeten werken om net zoveel te verdienen als mannen in het jaar 2022. Gemiddeld dan.


Traditiegetrouw siert het Belgische reclamebureau Mortierbrigade in opdracht van ZIJkant deze dag op met een video van het regisseursduo Lionel Goldstein.


Dit keer staat het lichaamsdeel centraal waardoor mannen andere mannen wel vertrouwen en vrouwen niet: de lul. Waarbij de lul een hand is. Zodat twee lullen elkaar een handje kunnen geven.


Een idee dat naar ik aanneem direct voortvloeide uit het zinnetje 'it's handy to have a dick', wat prompt de titel van de video werd.


En van het lullige deuntje dat de soundtrack vormt.Lionel Goldstein bestaat uit Koen Mortier en Joe Vanhoutteghem. De naam schijnt te verwijzen naar de wens om een gouden leeuw te winnen. Iets wat hen al geregeld is gelukt.


Weinig reclameregisseurs (misschien wel geen enkele) zijn in staat om één bizar idee zover door te voeren als Lionel Goldstein.


Vorig jaar was het de navelstreng waarmee ze aandacht vroegen voor Equal Pay Day. Het jaar daarvoor portretteerden ze een pornoster, het enige beroep waarmee je vrouwen meer kunnen verdienen dan mannen. En in 2020 maakten ze een korte reportage over een vrouw die eeuwig zwanger is.


Of wat te denken van deze over shitty jobs die mannen oproept om ook de handen uit de mouwen te steken om de shitty jobs thuis voor elkaar te krijgen.


Zoals duidelijk moge zijn, bedient Lionel Goldstein zich graag van een vervreemdende, licht confronterende filmstijl. Zie ook de drillende manboobs voor Center Parcs. Of de van de pot gerukte films voor de Nissan Qashqai.

Of deze commercial voor Bicky Burger waarin een Franse boer kant-en-klare hamburgers uit de kont van een koe haalt.


Qua vervreemdend kan de oortafeltennisvideo voor Xbox tellen. En qua één idee tot in extremis doorvoeren die voor de flat tv van RCA.


Mijn persoonlijke favoriet zijn de video’s die Lionel maakte voor het watermerk Vittel. Drie films die zich afspelen in het gelijknamige dorpje, waar de bevolking een stukje sterker is dan in de rest van de wereld.


Dat moet wel aan het water liggen.


58 weergaven0 opmerkingen

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page