top of page
  • molovich

De 5 Beste Elektrische Autoreclames Aller Tijden

Bestaat er eigenlijk wel goede reclame voor elektrische auto’s?


Dat vraagt Erwin Wijman zich af in de tekst die hij schreef voor Adformatie ter begeleiding van de dubbele top 50 van Beste Autoreclames Aller Tijden.


Nee, concludeerde hij: er zijn misschien een handjevol commercials en advertenties te vinden die je mondhoeken een beetje omhoog doen krullen, maar ze halen het niet bij de reclame voor fossiele bakken.


Maar is dat wel zo?


De dubbele top 50 is tot stand gekomen door op LinkedIn de open vraag te stellen: wat is jouw favoriete autoreclame aller tijden? Daar kwamen honderden reacties op. Hoe vaker een commercial of advertentie werd genoemd, hoe hoger ze in de lijst eindigden.


En daar gaat het natuurlijk mis. Want als je mensen naar hun favorieten vraagt, dan is de kans ontzettend bijzonder groot dat ze voorbeelden insturen uit de pak ‘m beet vijftig jaar dat de elektrische auto niet of nauwelijks bestond.


Hoe langer je een herinnering met je meedraagt, hoe dieper het zit en hoe meer je je eraan bent gehecht. Maar als je een beetje goed zoekt, vind je genoeg elektrische autocommercials die een plekje in de top 50 hadden verdiend. Ik laat er vijf zien.


5. Allemaal naar buiten voor de EV1

In 1996 ontwikkelde General Motors de allereerste elektrische auto die in massaproductie werd genomen. Een lang leven was de EV1 niet beschoren, General Motors geloofde uiteindelijk toch niet dat de elektrische auto toekomst had. In 1999 rolde de laatste EV1 van de band. Wat overblijft is deze geweldige commercial, waarin allerlei elektrische apparaten naar buiten snellen om de EV1 te bewonderen.


4. Vroem vroem

Veel reclames voor elektrische auto’s benadrukken het gebrek aan geluid dat een elektrische motor voortbrengt. Neem bijvoorbeeld deze fraaie Jaguar-commercial waarin een coureur in de stilte van de nacht over het circuit van Monaco scheurt. Of dit sympathieke liefdesverhaal van een postbode wiens puffende autootje de jaloerse hond van zijn object van verlangen steeds wakker maakt. Maar winnaar in het wat-zijn-ze-heelijk-stil-genre is wat mij betreft Mercedes.


3. Boomer heeft besefmomentje

In sommige van de beste autoreclames komen amper auto’s voor. Zie ook deze prachtige reclame over een boomer die hoofdschuddend moet toezien hoe zijn kleindochtertje niet begrijpt hoe de analoge wereld in elkaar zit.


2. Safety First

VOLVO afficheert zich graag als de veiligste auto op de markt. Check bijvoorbeeld deze ijzersterke advertentie. Maar de grootste safety test is van een heel andere orde. Zie daar het inzicht waarmee VOLVO bekend maakte alleen nog maar elektrische auto’s te zullen maken.1. Als alles op benzine zou lopen

Mijn persoonlijke favoriete e-car-commercial komt van Renault. Ook hierin komt amper een auto voor. Wel heel veel andere apparaten die normaal elektrisch zijn maar in deze commercial op benzine lopen. Check dat pinautomaatje!


Drie autoreclames die schandelijk over het hoofd zijn gezien

De lijst met de 50 Beste Autoreclames is om meerdere redenen een feestje. De eerste is het feest der herkenning. De tweede omdat je reclames ontdekt die je nooit eerder had gezien. Grote verrassing voor mij was deze halve speelfilm voor Suzuki. Het laatste feestje is een klaagfeestje: je mist altijd wel wat. Wat mij betreft schitteren deze drie parels door afwezigheid.


3. Ring of fire

Helaas zijn ze grotendeels van het net verdwenen, de bizarre minidocumentaires die Lionel Goldstein (pseudoniem voor Koen Mortier en Joe Vanhoutteghem) maakte voor de Nissan Qashqai in opdracht van TBWA London. Dit is de enige die ik kon vinden, over een Thaise Johnny Cash-liefhebber die samen met zijn hond en zeven muzikanten in een Nissan Qashqai door een ring van vuur wil springen.


2. Een hond in het lichaam van een kat

Erwin Wijman merkt op dat er verrassend veel honden en verdomd weinig katten in autocommercials voorkomen. De enige kat zien we op nummer 7 en die wordt zowaar onthoofd door een KIA. Zouden auto’s katten haten? Wijzen we graag even op Chervrolet! Gemaakt door Wieden & Kennedy. Met in de hoofdrol Walter de kat. Nu is Walter een kat die denkt dat hij een hond is, maar toch...


1. Creatief met karton

Een van mijn all time favourites, Unbox the Box van BBH London voor de Audi Q5. Met de geweldige Woodie Guthrie op de soundtrack. Art director van dienst is Maja Fernquist. Ze had de mannelijke hegemonie een beetje kunnen breken. Liefste autocommercial ooit. Beter dan de huidige nummer 10, 7 en 5 bij elkaar als u het mij vraagt.46 weergaven0 opmerkingen
Post: Blog2_Post
bottom of page